Există diferite tipuri de cancer, iar prognosticul depinde de o serie întreagă de factori, printre care tipul de cancer cu care avem de-a face, cât de avansat este, precum și vârsta, starea de sănătate, stilul de viață și dieta pacientului, pentru a enumera doar câțiva dintre acești factori.
Statistic vorbind, pentru unele tipuri de cancer, șansele de vindecare și ratele de supraviețuire a pacienților sunt de până la 95%.
Cu toate acestea, pentru alte tipuri de cancer, și în special pentru stadiile avansate ale bolii, situația este cu totul alta, cel mai greu de vindecat fiind tumorile solide metastatice. Cancerul avansat este una dintre problemele majore în oncologie, deoarece în prezent, în ciuda progreselor tehnologice și științifice recente, mortalitatea bolii metastatice rămâne foarte mare, de 70-90%.
Cred că unul dintre principalele motive din spatele incidenței și mortalității mari a cancerului avansat este lipsa de înțelegere a procesului cancerului în sine. Nu poți vindeca ceea ce nu înțelegi, iar cea mai simplă întrebare referitoare la cancer este și întrebarea la care este cel mai greu de răspuns. Și această întrebare este „Ce este cancerul?”.
Există o serie de teorii; în 180 d.Hr., Galen a definit cancerul ca „o creștere anormală”. În timpurile moderne, diferiți oameni de știință au oferit diverse definiții, cum ar fi: „Cancerul este [o serie de] mutații genetice aleatorii” (Hanahan & Weinberg); „Cancerul este o boală energetică” (Warburg); „Cancerul este o boală a stromei” (Soto & Sonnenschein); „Cancerul este o evoluție accelerată” (Heng); „Cancerul este o întoarcere la o formă de viață primitivă” (Udriște); „Cancerul este o nouă formă de viață” (Liu); „Cancerul este un program celular care a mers prost” (Israel și Schwarz), … și așa mai departe.
Cu toate acestea, deși a defini exact ce anume este cancerul rămâne încă o problemă nerezolvată pentru oamenii de știință, ceea ce știm totuși, este că celulele canceroase au o serie de caracteristici care sunt diferite de celulele normale. Aceste caracteristici au fost descrise de Hanahan & Weinberg, care le-a botezat „Semnele distinctive ale cancerului (The Hallmarks of Cancer)”. Acestea includ, printre altele, capacitatea celulelor canceroase de a se multiplica necontrolat, de a invada țesuturile și de a metastaza (adică de a crea noi tumori în alte părți ale corpului), de a crea noi vase de sânge și de a evita moartea celulelor care ar trebui sa survină în cadrul ciclului normal de viață celular.
În opinia mea, pe lângă faptul că este o boală, cancerul este și o formă de viață, iar acest cadru de referință poate oferi o privire nouă asupra acestui proces complex.
În ultimii ani am observat progrese semnificative în dezvoltarea de noi medicamente pentru anumite tipuri specifice de cancer, în genetică și terapii țintite, în dezvoltarea echipamentelor de radiații, imunoterapii și așa mai departe. Știința oncologiei evoluează rapid, dar, în același timp, decizia legată de calea de tratament devine din ce în ce mai complexă și, pentru a putea oferi tratamentul optim tuturor pacienților, medicii trebuie să stăpânească o mulțime de informații, deoarece în prezent tratamentul se bazează adesea pe date genetice despre tipul de celule canceroase implicate.
În cazurile complexe, decidem asupra terapiei de urmat în echipe multidisciplinare (cuprinzând un medic oncolog, un chirurg, un radioterapeut, un patolog și uneori un nutriționist) numite consilii tumorale sau în limba engleză tumor boards, fiecare membru al echipei aducând propriul aport de cunoștințe și experiență de specialitate, pentru a ne ajuta să găsim împreună cea mai bună soluție medicală pentru acel pacient, în acel moment particular al bolii. Aici, la Spitalul Universitar Weill Cornell, particip la consilii tumorale zi de zi.
Pentru mai multe informații despre cancer, puteți citi paginile din secțiunea Cancer și de asemenea puteți asculta înregistrările audio (postcasturi).